KIM-lezing 2017: Rene ten Bos over nepnieuws

KIM-lezing 2017: Rene ten Bos over nepnieuws

De jaarlijkse KIM-lezing wordt dit keer uitgesproken door de Denker des Vaderlands Rene ten Bos, op donderdag 12 oktober. Het thema is nepnieuws. Titel van de lezing: Over journalistiek in een wereld die geen feiten wil.

René ten Bos (1959) is hoogleraar filosofie aan de Radboud Universiteit Nijmegen en sinds dit voorjaar de nieuwe Denker des Vaderlands. Ten Bos is een bekende spreker voor zowel academisch als management publiek. In 2014 verscheen zijn gelauwerde monografie Water, die werd genomineerd voor de ECI-literatuurprijs. Met Bureaucratie is een inktvis won Ten Bos de Socratesbeker voor het meest urgente, oorspronkelijke en prikkelende Nederlandstalige filosofieboek uit 2015. In 2017 verscheen Dwalen in het antropoceen.

Als nieuwe Denker des Vaderlands zei Ten Bos ‘niet te willen klaarstaan met de morele hakbijl’, ook niet bij ‘onderbuikachtige verontwaardiging’. Ten Bos ziet het als zijn taak om ‘tegen meningen in te denken’. In zijn lezing laat hij zijn gedachten los op de hedendaagse journalistiek, de rol van journalisten en de mediawijsheid van het publiek.

Zoals gebruikelijk zal KRO-NCRV voorafgaand aan de lezing een masterclass organiseren voor studenten. Dit jaar wordt dat een masterclass gegeven over factchecken/datajournalistiek o.l.v. Jerry Vermaenen.

De KIM-lezing vindt plaats bij KRO-NCRV op donderdag 12 oktober van 16.00-17.30 uur  (inclusief debat en borrel) in het AKN-gebouw, ’s Gravelandseweg 80, Hilversum. Presentatie is in handen van Ghislaine Plag, .

Het is mogelijk de lezing bij te wonen. Gelieve vooraf een e-mail te sturen naar  info@kimforum.nl. Vermeld daarin uw naam, telefoonnummer en het aantal bezoekers.