Nieuwjaarsdebat 25 januari: branded content

Verdienmodellen in de journalistiek staan onder druk. Genoodzaakt door dalende advertentie-inkomsten worden de grenzen tussen uitgevers, redacties en commerciële partijen opgerekt. Er wordt gezocht naar stabiele inkomstenbronnen, een steeds meer toegepaste vorm is branded content. De samenwerking met bedrijven in de vorm van bijlagen of gesponsorde onderdelen biedt de mogelijkheid de kwaliteit van het journalistieke product in stand te houden.

Maar, wat is kwaliteit? Kwaliteit is geen objectief gegeven, maar wordt bepaald door het verwachtingspatroon van de lezer. In gesponsorde programma’s verwacht iedereen dat de merkfabrikant invloed heeft. Als een lezer/kijker/luisteraar een onafhankelijke journalistieke opstelling verwacht en ontdekt dat daar geen sprake van is, dan ontstaat een probleem.

Nu is kwaliteit is niet hetzelfde als objectiviteit of onafhankelijkheid. Daarom staat dit KIM Nieuwsjaarsdebat, georganiseerd in samenwerking met Beeld en Geluid, in het teken van de vraag ‘Hoe kan branded content toegepast worden met behoud van onafhankelijkheid en betrouwbaarheid?’

Sven Kockelmann (KRO/NCRV) gaat in gesprek met Simone Krouwer, Willem Albert Bol en Astrid Prummel.

Simone Krouwer  is onderzoeker Communicatiestudies
(Universiteit van Antwerpen)

Willem Albert Bol, Creative Director bij de Persgroep

Astrid Prummel is voormalig hoofdredacteur Adformatie en startte in 2016 brand publisher ‘Out in the Open’

KIM nieuwjaarsdebat

25 januari 2017

Branded content or contented brands?
woensdag 25 januari 2017 | 16.00 uur
Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid | Hilversum
Meld je gratis aan

Programma:
15.30 ontvangst
16.00 zaalprogramma
17.30 borrel in Grand Café