De do’s en don’ts voor journalisten en nieuwsmedia in de strijd tegen desinformatie staan donderdag 25 januari centraal op het nieuwjaarsdebat 2018 van het KIM, in samenwerking met Beeld en Geluid.
Als de Russen online komen stoorzenden bij de gemeenteraadsverkiezingen, hoe herkennen we die dan? En welke zijn de minder exotische bronnen van desinformatie? Hoe gaan we daar mee om? Diverse sprekers belichten deze kwestie vanuit hun eigen expertise en gaan daarna met elkaar en de zaal in debat. Voor, tijdens en na het debat geven studenten van diverse journalistiekopleidingen factcheck-demonstraties.
Alternatieve feiten. Feitenvrije samenleving. Post-truth. Fake media. Leugenachtigheid en het verlangen naar sterke verhalen is al zo oud als de mensheid, maar als je de woordenbrij in de verhitte discussie over desinformatie op een rijtje zet, lijkt er echt wat nieuws aan de hand. En dat is er ook. Nog nooit hebben geruchten zich zo snel via sociale communicatie over de wereld kunnen verspreiden als nu. Filter bubbles zijn niet per se nieuw, maar de automatisering, personalisering en overdadigheid van de informatiestroom weer wel.
De factcheckende journalist houdt dapper stand in deze strijd en er zijn nog honderd-en-een andere medicijnen tegen desinformatie. Maar ze werken niet allemaal even goed en sommige hebben akelige bijwerkingen. Maatregelen van techbedrijven om de verspreiding van desinformatie tegen te werken, lijken bijvoorbeeld in eerste instantie sympathiek. Maar die hebben ook de potentie om op lange termijn meer kwaad dan goed te doen voor de kwaliteit en vrijheid van informatie. Wat zijn de do’s en don’ts in de strijd tegen desinformatie?
Het KIM-Nieuwjaarsdebat is op donderdag 25 januari, van 15.30 uur tot 17.30 uur, bij Beeld en Geluid in Hilversum. Na afloop is er een borrel in het Grand Café van Beeld en Geluid.